resultspoint.in

News about Results, Admit Card and Upcoming exams

SSC CGL tier-1 solved paper 16 August 2015: General Intelligence & Reasoning


In this article, you will get all 50 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 16thAugust 2015 (Morning shift). Please find the following table to get the questions’ distribution –

Sub-topics

No. of questions

Analogy

7

Alphabet test

4

Mathematical Operations

1

Inserting the missing character

5

Blood Relations

1

Series

4

Odd one out

7

Statement and conclusions

2

Direction sense test

2

Analytical reasoning

2

Coding-Decoding

6

Mirror Image

1

Venn Diagrams

3

Paper Folding & Cutting

1

Completion of incomplete pattern

3

Embedded figure

1

From the above table, we can conclude that there is no topic, which is left in this exam. However, questions asked from analogy, alphabet test, inserting the missing character, series, odd one out, and coding-decoding were in higher numbers. Hence, from this observation, we can suggest you to prepare each topic stated in the syllabus of General intelligence & reasoning prescribed by SSC in its notification. Now, have a look at the asked questions-

1. Introducing a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my father”. How is the man related to the woman

a) Son

b) Father

c) Brother

d) Uncle

Ans. (a.)

Explanation: From the figure given below- we can conclude that the man is the son of the woman.


Directions: In Question nos. 2 to 7, select the related word/letters/number from the given alternatives.

2. BLOCKED : YOLXPVW: : ? : OZFMMXS

a) LABOURS

b) LAUNNCH

c) DEBATES

d) RESULTS

Ans. (b.)

Explanation: From the first couplet, we can relate then alphabets as per the following table-

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

Z

Y

X

W

V

U

T

S

R

Q

P

O

N

Hence, the required answer will be- LAUNNCH.

3. 12 : 72 : : 8 : ?

a) 36

b) 32

c) 38

d) 40

Ans. (b.)

Explanation:  72 = 12*(12/2);

The required answer = 8*(8/2) = 32;

4. FIG : EGHJFH : : BIN : ?

a) ACJHMO

b) CAHJMOC

c) CAJHOM

d) ACHJMO

Ans. (d.)

Explanation: In the first couplet, F —> EFG; I—> HIJ; G—-> FGH;

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

Similarly, BIN ———–> ACHJMO;

5. 6 : 42 : : 7 : ?

a) 48

b) 40

c) 56

d) 52

Ans. (c.)

Explanation: 42 = 6*(6+1) ; similarly, the required answer = 7*(7+1) = 56;

6. Garbage : Hose: : Gangue: ?

a) Factory

b) Drugs

c) Office

d) Ore

Ans. (d.)

Explanation: Garbage is wasted or spoiled food and Hose is a flexible tube conveying water/other liquids. Similarly, Gangue is the commercially valueless material in which ore is found. Hence, option(d.) is the correct answer.

SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

7. DBU : EEZ : : CJH : ?

a) DMN

b) DNM

c) DNN

d) DMM

Ans. (d.)

Explanation: DBU —— (+1)(+3)(+5)————- EEZ;

CJH—— (+1)(+3)(+5)————- DMM.

Directions: In Question nos. 8 to 13, find the odd word/letters/number from the given alternatives.

8.

a) Lawyer

b) Legislator

c) Mayor

d) Governor

Ans. (a.)

Explanation: All except lawyer are government officials. Hence, option (a.) is the correct answer.

9.

a) Acute

b) Parallel

c) Right

d) Obtuse

Ans. (b.)

Explanation: All except parallel are types of angles. Hence, option (b.) is the correct answer.

10.

a) 50

b) 120

c) 37

d) 145

Ans. (c.)

Explanation: All except 37 are divisible by 5.

11.

a) B S

b) E V

c) D X

d) I Z

Ans. (c.)

Explanation: All except DX have relative distance of 17 in the English dictionary.

12.

a) OKHA

b) PERU

c) ERKU

d) ANDI

Ans. (b.)

Explanation: All except PERU have two vowels at starting and ending position. Hence, option (b.) is the right answer.

13.

a) 200

b) 191

c) 808

d) 1331

Ans. d.

Explanation: All except 1331 are not cubes of any number.

14. Find out the number of circles in the figure.


a) 18

b) 20

c) 16

d) 19

Ans. (d.)

Explanation: There are 7 circles in one circle. Hence, the total number of circles = 7*3-2 (common circles) = 19.

Direction: In Question nos. 15 to 17, which one set of letters/numbers when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

15. SH_ELAS_EELA_HEELASHEE_A

a) HHSS

b) EEHS

c) ELHA

d) EHSL

Ans. (d.)

Explanation: After learning from the given pattern, we can find-

         i.            ‘H’ is always followed by ‘E’ and preceded by ‘S’.

       ii.            ‘S’ is always followed by ‘H’.

      iii.            ‘A’ is always followed by ‘S’ and preceded by ‘L’.

Hence, the correct answer will be= EHSL.

16. 12_41_4123_ _234

a) 3212

b) 2134

c) 3241

d) 1432

Ans. (c.)

Explanation: After learning from the given pattern, we can find-

i.                     ‘2’ is followed by ‘3’ and preceded by ‘1’.

ii.                   ‘4’ is followed by ‘1’ and preceded by ‘3’.

iii.                  ‘3’ is followed by ‘4’.

iv.                 ‘1’ is followed by ‘2’.

Hence, the correct answer will be= 3241

17. _ _ aba _ _ ba _ ab

a) abbbb

b) baabb

c)  bbaba

d) abbab

Ans. (d.)

Explanation: After learning from the given pattern, we can find-

i.                     ‘a’ is followed by ‘b’ and preceded by ‘b’.

ii.                   ‘b’ is followed by ‘a’ and preceded by ‘a’.

Hence, the correct answer will be= abbab.

18. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.


Ans. (d.)

Explanation: Superimposing the problem figure on each option, we will get option (d.) as the correct answer.

19. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of number given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered form 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter form these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g. ‘A’ can be represented by 01, 14 etc. and ‘M’ can be represented by 56, 68 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘EAGLE’.

Matrix-I

 

1

2

3

4

P

A

G

R

Z

1

G

R

Z

P

A

2

Z

P

A

G

R

3

A

G

R

Z

P

4

R

Z

P

A

G

MATRIX – II

 

5

6

7

8

9

5

E

M

L

N

O

6

L

E

O

M

N

7

O

N

E

L

M

8

N

O

M

E

L

9

M

L

N

O

E

a) 88, 22, 31, 89, 76

b) 66, 43, 44, 79, 88

c) 99, 01, 44, 96, 77

d) 55, 14, 11, 78, 66

Ans. (c.)

Explanation: Let us find all coding of the word EAGLE.

E= 55, 66, 77, 88, 99;

A= 01, 14, 22, 30, 43;

G= 02, 10, 23, 31, 44;

L= 57, 65, 78, 89, 96;

Hence, the correct answer among the given options will be option (c).

SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

20. In a certain mode, FRACTION is written as FNAITCOR. How is QUANTITATIVE written in that code?

a) QTNAVIAITETU

b) QIATAETUTNVI

c) QTEATUIAVITN

d) QEAITATITNVU

Ans. (d.)

Explanation: From the given table, we can observe that the alphabets at odd positions are not changed and even positioned alphabets are replaced with the remaining from the end of the word.

F

R

A

C

T

I

O

N

F

N

A

I

T

C

O

R

Similarly,

Q

U

A

N

T

I

T

A

T

I

V

E

Q

E

A

I

T

A

T

I

T

N

V

U

Hence, the correct answer will be = QEAITATITNVU.

21. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?


Ans. (b.)

Explanation:  in mirror image, object is inverted by 180 degrees. Hence, option (b.) is the correct answer.

22. Find the number that is common for all of the clue’s given below:

1) Virgo

2) Volleyball

3) A highest scoring shot of a particular sport

4) Extra sensory perceptions

a) 8

b) 4

c) 2

d) 6

Ans. (d.)

Explanation: Virgo is the 6thZodiac sign. Volleyball is played with 6 players. 6 runs are the highest in Cricket. 6thsense is the extra perception unit. Hence, option (d.) is the correct answer.

23. Directions: Study the diagram given below and answer question.

The Qualified and experienced doctors working in villages are represented by:-


a) 4

b) 5

c) 2

d) 6

Ans. (b.)

Explanation: number 5 represents the qualified and experiences doctors in the village.

24. In a certain coding system APPLE stands for ETTPI. What is the code for ‘DELHI’?

a) CQMND

b) ZAHDE

c) HIPLM

d) CQPLM

Ans. (c.)

Explanation: APPLE ——–(+4)(+4) (+4)(+4) (+4)——— ETTPI.

Similarly, DELHI ——–(+4)(+4) (+4)(+4) (+4)——— HIPLM.

Directions: In Question nos. 25 to 29, select the missing number from the given responses.

25.


a) 12

b) 7

c) -12

d) 9

Ans. (c.)

Explanation: The multiplication of first, second, and fourth quadrant numbers is equal to the value of third quadrant number. Hence, the required number = 4*3*-1 = -12.

26. I        40  32  72  12

     II        30  24  54  9

     III       54  ?  90  15

a) 49

b) 36

c) 46

d) 48

Ans. (b.)

Explanation: 40 +32 = 72; 30 + 24 = 54; hence, the required answer = 90 – 54 = 36.

27.


a) 16

b) 12

c) 90

d) 48

Ans. (c.)

Explanation: The required answer = 1*3*3*10 = 90.

28.


a) 1332

b) 1321

c) 1231

d) 1331

Ans. (d.)

Explanation: The opposite number is equal to the cube of the respective number. Hence, the required answer = (11)3 = 1331.

29.


a) 535

b) 451

c) 702

d) 154

Ans. (d.)

Explanation: In figure 1, ( 0 + 6 +4 + 3 + 1 + 5)*7 = 133.

In figure 2, (8 + 2 + 5 + 3 + 4 + 6)*7 = 196.

Hence, the required answer will be = (1 +2 + 5 + 4 + 3 + 7) *7 = 22*7 = 154.

30. Name a single letter, which can be deleted from the body of the following words to form entirely new words?

HOST POST COST LOST STOP

a) T

b) P

c) S

d) O

Ans. (c.)

Explanation: After removing ‘S’ from the given series, we will get the following –

HOT POT COT LOT TOP; all of them are meaningful names in dictionary.

Directions: In Question nos. 31 to 32, one or two statements is given followed by two conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

31. Statement: No rod is pod. No pod is flexible;

Inferences

I – No rod is flexible.

II – Some pods are flexible

a) Both of them follows.

b) Only inference I follows.

c) Only inference II follows.

d) Neither of them follows.

Ans. (d.)

Explanation: From the figure given below, we can say that neither of the inferences follow.


32. Statement

A good book even if costly is sold out in no time.

Assumptions

I. Some books are better than others

II. All good books are costly

a) Only I follows.

b) Both I and II follows.

c) Neither I nor II follows.

d) Only II follows.

Ans. (a.)

Explanation: From the statement only inference-I stands true.

33. If CUSTOM is written as UCTSMO then how PARENT will be written in the same code?

a) TNERAP

b) RAPTNE

c) ERAPTN

d) APERTN

Ans. (d.)

Explanation: CU — UC; ST—-TS; OM—-MO; => CUSTOM ———- UCTSMO;

Hence, PARENT ———- APERTN.

34. In the question one part of the problem figure is subtracted. Select the option that shows  the correct shape by the subtraction.


Ans. (c.)

Explanation: After cutting the given figure, we can easily see that option (c.) is the correct answer.

35. Two position of dice are shown below. When three is at the top what number will be at the bottom.


a) 5

b) 1

c) 4

d) 2

Ans. (a.)

Explanation: from the given problem, we can interpret that 1 will be opposite to 4. Then, only 5 will be opposite to 3 possibly. Hence, option (a.) is the correct answer.

36. If ‘air’ is called ‘green’, green is called ‘blue’, ‘blue’ is called ‘sky’, ‘sky’ is called ‘yellow’, ‘yellow’ is called ‘water’ and water is called ‘Pink’ then what is the color of clear sky?

a) Yellow

b) Water

c) Sky

d) Blue

Ans.

Explanation: The color of sky is ‘Blue’ and ‘Blue’ is called ‘sky’. Hence, option (c.) is the correct choice.

SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

37. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.


Ans. (a.)

Explanation: Opening the folding, we will get the figure exactly same as option (a.).

38. If the words are organized in reverse order of what they appear in dictionary, which word wil come in the third place.

a) Occulist

b) Odium

c) Odious

d) Ordeum

Ans. (d.)

Explanation: The order of the given words in increasing as per the dictionary-

Occulist > Odious > Odium > Ordeum.

By Reversing the order, we will get ‘Ordeum’ as the first word.

Directions: In Question nos. 14 to 15, which answer figure will  complete the pattern in the question figure?

39.


40.


Directions: In Question nos. 16 to 17, identify the diagram that best represents the relationship among classes given below:

41. Vegetables, Potatoes, Eatables


Ans. (a.)

Explanation: From the given figure, we can find that option (a.) is the correct answer.

42. Christians, Catholics, Pope


Ans. (b.)

Explanation: From the given figure, we can find that option (b.) is the correct answer.

43. Veena and Veru both start form a point towards North. Veena turns to left after walking 10 Km. Veeru turns to right after walking the same distance. Veena waits for some time and then walks another 5 Km. Whereas Veeru walks only 3 Km. They both then return towards south and walk 15 Km. forward. How far is Veena from Veeru?

a) 12 Km.

b) 10 Km.

c) 8 Km.

d) 15 Km.

Ans. (c.)

Explanation: From the given figure, we can easily find that Veena and Veeru at their destination point are 8 km away.

44. Find the missing number?

2, 5, 10, 17, 26, ?

a) 36

b) 49

c) 37

d) 47

Ans. (c.)

Explanation: the given series progress by +3, +5, +7, +9, and +11. Hence, the next number will be equal to 37.

45. To identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.

‘A’ stands for not less than

‘B’ stands for not equal to ≠

‘C’ stands for not greater than

‘D’ stands for greater than (>)

‘E’ stands for less than (<)

‘F’ stands for equal to (=)

Premises 4YF3x and 3xF6Z.

a) 2 Y F 3 Z

b) 4 Y B 5 Z

c) 2 Y D 3 Z

d) 2 Y E 3 Z

Ans. (a.)

Explanation: 4Y = 3x (given) and 3x = 6Z;

By plugging in the given conditions, we will get following results-

Option (a.): 2 Y = 3Z; => 4Y = 6Z = 6x; Which holds true.

46. Ravi is walking in the East direction. After covering a distance of one kilometer, he turns 45 left and then 90 right. In which direction is he now?

a) North

b) West

c) North West

d) North East

Ans. (d.)

Explanation: From the given figure, we can easily deduce that he is finally in North-East direction.

47. Which of the following jumbled words is not an animal?

a) LATHPEEN

b) TICRECK

c) FEFEOC

d) TAR

Ans. (c.)

Explanation: After decoding the words, we get- ELEPHANT, CRICKET, COFFEE, and RAT. Hence, option (c.) is the correct answer.

48. Arrange the following words as per order in the dictionary.

(1) Hale

(2) Hake

(3) Halt

(4) Hamlot

(5) Ham

a) 1, 3, 5, 2, 4

b) 2, 1, 3, 5, 4

c) 2, 1, 4, 3, 5

d) 2, 3, 5, 4, 1

Ans. (b.)

Explanation: The ascending order of the given words in the dictionary will be-

Hake > Hale > Halt > Ham > Hamlot.

49. If ‘+’ means ‘x’, ‘-‘ means ‘÷’, ‘x’ means ‘-‘ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of 16÷64-8×4+2?

a) 12

b) 24

c) 16

d) 18

Ans. (c.)

Explanation: Replacing the given operations, we get-

= 16 ÷ 64 – 8 x 4 + 2

= 16 + 64 /8 – 4 x 2

= 16 + 8 -8

= 16.

50. From the given alternatives words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

‘BOOKBINDING’

a) DONDING

b) DOING

c) DIGGING

d) DINING

Ans. (a.)

Explanation: the given word does not have 2 ‘D’s. Hence, option (a.) will the right answer.

SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

resultspoint.in © 2017 Frontier Theme